Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПОЧЕО БЕСПЛАТАН КУРС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

У понедељак, 29. октобра почео је бесплатан једносеместрални курс енглеског језика. Програм BELL+, под покровитељством Амбасаде САД у Србији, организовао је Амерички савет и намењен је полазницима старијим од 18 година, у циљу унапређења квалификација неопходних на савременом тржишту рада.
Часови се одржавају два пута недељно, у термину 17:30-19:00, у нашој сали на дечјем одељењу. Предавач је Милијана Ђурић, мастер професор енглеског језика.
Захваљујемо се на на Америчком савету на одлуци да програм BELL+ организује и у Неготину, пошто су овим програмом обухваћени градови у којима постоји Амерички кутак.

...

Детаљније

02/11/2018

СЛАВА БИБЛИОТЕКЕ И 172 ГОДИНЕ ЧИТАЛИШТА

Пре 172 године, на Св. Луку, на иницијативу првог Епископа Тимочког, господина Доситеја Новаковића, основано је Неготинско читалиште. Данас неготинска библиотека , по 18. пут слави своју славу, Св. Луку, а Библиотека поносно и достојно носи име свога оснивача, Доситеја Новаковића, који је био први Епископ Тимочки.
На слави је чинодејствовао отац Марко Пајчин, свештеник неготинске цркве, који је обавио чин резања славског колача и одржао надахнуту беседу, у којој је истакао значај библиотеке и књиге за наш народ и очување наше духовности и духовни напредак. 
Директор библиотеке, Милорад Грбовић, осврнуо се на берићетну годину, у којој је библиотека остварила успешне резултате, посебно у издваштву, јер је објавила неколико књига које су запажене у културној јавности и које су овенчан...

Детаљније

02/11/2018

ОБЈАВЉЕНА "ЛАЂА ФРАНЦУСКА"

Током Сајма књига, објављена је и монографија "Лађа француска Михајла Ј. Заставниковића", аутора Дејана Томића, новинара и публицисте.
Књигу је објавио новосадски "Прометеј" у суиздаваштву са нашом Библиотеком и издавачком кућом "Глас Србије" из Краљева.
Аутор, Дејан Томић је представио стваралаштво Михаила Ј. Заставниковића (Осијек, 1879 — Неготин, 27.03.1927), учитеља и песника.
Користимо прилику и да "Прометеју" честитамо награду "Издавач године", коју су, ове године, поделили "Прометеј" и "Службени гласник".

 
...

Детаљније

02/11/2018

ЗАВРШЕНА РЕСТАУРАЦИЈА СТАРИХ КЊИГА

Две старе књиге, "Совршени виноделац" (Будим, 1816), архимандрита Прокопија Болића и "Совјети здравог разума" (Крагујевац, 1833), Доситеја Обрадовића, поново су у нашем фонду. Њихова конзервација и рестаурација је урађена у оквиру Пројекта „Конзерваторске-рестаураторске интервенције из фондова старе и ретке књиге Музеја Крајине и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ у Неготину“. Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања у износу од 635.210 динара и обухватио је конзервацију и рестаурацију укупно 25 старих књига (23 из фондова Музеја и 2 из Библиотеке). Све ове књиге спадају у категорију старих књига (књиге које су штампане закључно са 1867. годином) као покретна културна добра. 

...

Детаљније

02/11/2018

Едукативна радионица: "Настанак књиге и писма"

Дечје одељење Библиотеке посетили су ученици од 5. до 8. разреда ОШ "Павле Илић Вељко" из Прахова. Ученици су учествовали у едукативној радионици: "Настанак књиге и писма" и "Информацијска писменост". Такође, обишли су позајмни фонд дечјег одељења, завичајни фонд, фонд стране књиге и фонд периодике.

...

Детаљније

30/10/2018