Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

Промоција часописа "Библиопис"

У оквиру пратећих манифестација овогодишњих Мокрањчевих дана, одржана је промоција двоброја часописа "Библиопис" (књижевност, уметност, култура и библиотекарство), 13-14, у промотивној сали Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин. Часопис су представили: Власта Младеновић, уредник, Гордана Kрајачић, музиколог и публициста, Милорад Грбовић, директор и Саша Скалушевић, песник. Часопис Библиопис је један од запажених и значајних часописа у српској периодици - како је истакнуто на промоцији - јасно профилисан и отворен за све поетике и ствараоце из Србије и региона.

...

Детаљније

08/10/2019

„РАТНА СПОМЕНИЦА НЕГОТИН И КРАЈИНА – НАТО АГРЕСИЈА"

У дворишту Историјског архива Неготин, пред бројном публиком, синоћ је представљена књига „Ратна споменица Неготин и Крајина – НАТО агресија, 20 година касније“: Књигу су, као заједничко издање, објавили Историјски архив и Народна библиотека „Доситеј Новаковић“.
Присутнима су се прво обратили представници издавача, Ненад Војиновић, директор Историјског архива и Милорад Грбовић, директор Библиотеке, а потом и приређивачи, Никола Плавшић и Драгољуб Филиповић.
Специјални гост на промоцији књиге био је Золтан Дани, командант јединице ПВО, која је оборила авион F-117, 27. марта 1999. године, у атару села Буђановици, чувени, „невидљиви“ амерички ловац. На крају програма, Золтан Дани, коме је ово била друга посета нашем граду, одговарао је на бројна питања публике, а потом и п...

Детаљније

08/10/2019

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "ОД МАЧА ДО КУБУРЕ"

У среду, 29. маја, представили смо књигу „Од мача до кубуре“, коју је објавила издавачка кућа „Only Smiley“ из Ниша. О књизи су говорили Милош Петковић и Младен Ђорђевић приређивачи књиге, као и Александар Шљивић, стручни консултатн.
Како у поднаслову пише, књига представља „збор најистакнутијих српских витезова, владара и хајдука. Приређивачи, млади али већ афирмисани аутори су се потрудили да књига буде, поучна и забавна, нудећи спој научно утврђених чињеница и наших митова, легенди и фикције, кроз савремени стил писања, близак популарној епској фантастици, који је посебно привлачан млађој читалачкој публици.
Случајно или не, ово је и прво званично представљање књиге, по изласку из штампе и наставак сарадње са ИК „Only Smiley“ из Ниша, са којом, већ годинама, организујемо и мини сајмове књига.
У п...

Детаљније

08/10/2019

ОКРУГЛИ СТО - ЈЕСЕТРЕ

У уторак, 21. маја, у промотивној сали одржан је округли сто „Израда бизнис плана за креирање бренда „јесетри“ и развој туризма“.
Весна Максимовић, представник Светске организације за природу (WWF) представила је студију „Развијање алтернативнох извора прихода“, која је урађена у оквиру пројекта „Живот за дунавске јесетре“. Студија је урађена у оквиру Пројекта „Живот за дунавске јесетре“, који спроводи WWF, а финансира ЕУ.
У радном делу, у отвореној дискусији сакупљене су и разматране пословне идеје ради израде бизнис плана за развијање јесетри као туристичког бренда. Циљ је стварање пословних прилика у којима се извор прихода за локално становништво не заснива на лову јесетарских врста и производњи кавијара, већ на креирању алтернативних извора прихода и развој локалне заједнице, пошто и јесетре могу да буду бренд Неготина. Изградњом бране ХЕ Ђердап 2, најдаље где јесетре, живи ...

Детаљније

27/05/2019

НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "БИБЛИОПИС"

НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "БИБЛИОПИС"-часописа за књижевност, уметност, културу и библиотекарство
Број 13-14, 2018

...

Детаљније

27/05/2019