Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ЛАЂА ФРАНЦУСКА МИХАЈЛА Ј. ЗАСТАВНИКОВИЋА

У оквиру Мајских свечаности 2019, у промотивној сали представљена је књига "Лађа француска Михајла Ј. Заставниковића", коју је приредио Дејан Томић, а у издању "Прометеја" из Новог Сада, "Гаса Србије" из Краљева и Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин.
Михајло Ј. Заставниковић аутор чувених песама „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“ и других антологијских и химничких песама, као и прозних записа о албанској голготи српског народа, дуго је био скрајнут. Многи нису знали ко је аутор тих песама, које су прихваћене у народу тако да су скоро народне песме. Овом књигом исправља се неправда према овом песнику и значајној личности српске историје, а који је животно везан за Неготин и сахрањен је на неготинском гробљу. Књига је посебно значајна и за историју и културу Неготина. Пред бројним поштоваоцима неготинске културе о књизи су говорили: Зоран Колунџија, директор и уредник ИК "Прометеј", која ...

Детаљније

13/05/2019

ХУМАНИТАРНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА

 Хуманитарна креативна радионица "Ускршња чаролија - исти а различити", која је трајала током априла, завршена је. Хуманитарна продајна изложба дечјих радова, насталих у креативној радионици "Ускршња чаролија - исти а различити", коју је наша Библиотека организовала у сарадњи са ОШ "12. септембар", а чији су учесници били сви ученици од првог до четвртог разреда градских и сеоских основних школа одржана је у четвртак, 25. априла у градском парку.
Креативна радионица „Ускршња чаролија – исти а различти“ реализована је као заједнички пројекат ОШ „12. септембар“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Координатори пројекта биле су Снежана Биговић и Маја Манић.
Пројекат је подржала Општина Неготин, а реализицају су помогли и: "Алта боје", ЈКП "Бадњево", Туристичка организација Општине Неготин.
Захваљујемо се на помоћи и сарадњи. 
Укупно је прикупљено 157.670,00 динара. Сав приход намењ...

Детаљније

07/05/2019

МАЈСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2019

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/117256784964795/photos/

ms.c.eJwzMjUwMbcwNDQ3MzI0MjY20jOCClhCBAwAcKcGmw

~-~-.bps.a.2504781086212341/2504781196212330/?type=3&theater

...

Детаљније

07/05/2019

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА "ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ"

У четвртак, 25. априла, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ одржана је окружна смотра рецитатора „Песниче народа мог“. Поред такмичара из Неготина, који су награђени на општинској смотри, одржаној дан пре (среда, 24. април), учествовали су и такмичари из Бора.
Од укупно 22 рецитатора, на републичку смотру су се пласирале: Ања Тричковић (нижи узраст), Јована Лекић (средњи узраст) и Марија Шамић (виши узраст), све три из Неготина.
Рецитаторе је оцењивао трочлани жири у саставу: мр Верица Ракоњац Павловић, проф. српског језика и књижевности, Предраг Грбић, глумац и Мирослав Стојменовић, проф. српског језика и књижевности.
Окружно и општинско такмичење рецитатора во...

Детаљније

07/05/2019

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА "ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ"

Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ организовали су општинску смотру рецитатора „Песниче народа мог“, у среду, 24. априла, у великој сали Дома културе.
Учествовало је укупно 40 ученика, који су наступали у категорији млађег узраста (од првог до четвртог разреда основне школе, укупно 18 учесника), средњег (основци од петог до осмог разреда, укупно 15 учесника) и старијег узраста (средњошколци, укупно 7 учесника). Њихове наступе оцењивао је трочлани жири у саставу: мр Верица Ракоњац Павловић, проф. српског језика и књижевности, Предраг Грбић, глумац и Мирослав Стојменовић, проф. српског језика и књижевности.
По оцени жирија, најбољи рецитатори су:
Ања Тричковић (ОШ „Вера Радосављевић“) – млађи узраст,
Јована Лекић (ОШ „Вук Кар...

Детаљније

07/05/2019