Народна Библиотека
"Доситеј Новаковић"

ПРОМОЦИЈА „ИСТОКА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ“ У БЕОГРАДУ.

„Исток српске поезије“, антологија песама (са прилозима за књижевну историју), чији је издавач Народна библиотека „Доситеј Новаковић“, Неготин, представљена је у Српском књижевном друштву, у Београду. У препуној сали чувене Француске 7 говорили су проф. др Биљана Дојчиновић, Злата Коцић, позната песникиња, Милорад Грбовић, директор неготинске библиотеке и библиотекар и Власта Младеновић, приређивач и уредник.
Антологија је изазвала велику пажњу књижеве критике и јавности, као и медија, јер се песништво источне Србије представља у репрезентативном издању са свим особеностима, историјским и културолошким.
Књигу је Министарство културе Србије одабрало за откуп библиотекама, што је још једно признање и потврда вредности овог издања и значаја за култу...

Детаљније

09/06/2018

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА: СРБИ 1903-1914 : ИСТОРИЈА ИДЕЈА

У уторак, 5. јуна, у промотивној сали представљена је књига „Срби 1903-1914 : историја идеја“, коју је приредио доктор историјских наука и доцент на Филозофском факултету у Београду, Милош Ковић.
Реч је о великом мултидисциплинарном пројекту који је окупио двадесет двоје стручњака разноврсних научних области и различитих генерација. Поред приређивача, о књизи су говорили и Предраг Ј. Марковић, доктор историјских наука, научни саветник на Институту за савремену историју у Београду и политичарј, као и Зоран Хамовић, главни и одговорни уредник Издавачке куће „Клио“, која је и издавач књиге.

Програм је трајао дуже од два сата, пошто је, после уводних исказа књизи, уследила и дискусија током које су познати и признати гости одговарали на бројна питања публике.
Посебне симптатије Неготинаца задоб...

Детаљније

09/06/2018

Програм "Школе свом граду"

 

У организацији Народне библиотеке "Доситеј Новаковић" Неготин и уз техничку помоћ Дома културе, у оквиру Мајских свечаности, организован је програм "Школе свом граду" у коме су учествовала деца из вртића "Пчелица" и ученици основних школа: "12. септембар", " Бранислав Нушић" Уровица, "Павле Илић Вељко" Прахово, Вера Радосављевић, "Бранко Радичевић" и "Вук Караџић". Такође, додељене су награде и похвале на литерарном и ликовном конкурсу "Неготин, јунаштвом, песмом и сунцем обасјан". Награђени учесници конкурса су: 
Награђени ученици на литерарном конкурсу, узраст од 1. до 4. разреда:
1. НАГРАДА: Филип Стојисављевић, 3/1 ОШ „Вук Карџић“
ПОХВАЛА: Вања Ђорђевић, 3/2 ОШ „Вера Радосављевић“ 
ПОХВАЛА: Новак Ватовић, 3/2 ОШ „Вера Радосављевић“

Награђени ученици на литерарном конкурсу од 5. до ...

Детаљније

02/06/2018

ВИШЕ ОД ИСТИНЕ - КАДИЈЕВИЋ О КАДИЈЕВИЋУ

Дејан Огњановић, који је на Филолошком факултету докторирао на теми историјске поетике хорора, објавио је књигу разговора са Ђорђем Кадијевићем, под насловом „Више од истине – Кадијевић о Кадијевићу.
Чланови и посетиоци Неготинске библиотеке имали су синоћ прилику да чују и аутора ове монографије, као и њеног јунака, самог Ђорђа Кадијевића, познатог редитеља, историчара уметности, универзитетског професора, критичара и колумнисте, а надасве, врсног интелектуалца. Живи сведок, али и учесник једне епохе, држао је пуну пажњу публике више од два сата. Кадијевић се прво захвали аутору и приређивачу, Дејану Огњановићу на заиста капиталном издању а потом је говорио о свом стваралачком опусу, наградама, филмовима и серијама, својим јунацима (Карађорђе, Вук Караџић, Никола Пашић, Хајд...

Детаљније

02/06/2018

Дан словенске писмености и културе

Изложба књига на одељењу за одрасле

...

Детаљније

25/05/2018