Народна библиотека Доситеј Новаковић

Не дам те / Весна Дедић

Дуња Вукасановић, најпопуларнија поп певачица на просторима бивше Југославије, одрасла је у вили на Дорћолу као кћерка јединица угледне беогрдске породице и убеђена је да је љубав када не замерамо једно другом оно што нас разликује, а обожавамо оно што нас спаја. У тренутку када се упушта у романсу са седам година млађим мушкарцем који је одрастао у свету потпуно другачијем од њеног, почиње да верује да лепота и секс омамљују, али да због доброте неког не можеш да одеш. Еротска привлачност, тајна шифра x111 и потреба да онога до ког јој је стало заштити од својих слабости И и лоших особина увлаче је у љубавну причу предодређену стицајем трагичних околности разлога за крај.

У мелодрами “Не дам те… крај је кад ја кажем”, која се дешава у Србији од лета 1995. до пролећа 2020. године, читалац прати Дуњу кроз периоде пословних падова и величанствених успеха, који увек зависе од тога да ли је мушкарцу којег воли допустила да јој одреди колико ће тренутака среће имати.

Дуња Вуксановић се у роману Не дам те бори с неверицом када схвати да је најбоља пријатељица обмањује, суочава се са стерилитетом, смрћу родитеља и љубавним ломовима када мушкарци које воли пролазе кроз пословна и животна разочарања, мењају се и покушавају и њу да промене. Читалац прати Дуњине тренутке среће на црвеном тепиху и најлепшим плажама света, који су немерљиви оним што осећа на обичном дрвеном чамцу крај Дунава, где се, и када је крај неминован, куне у почетак и одлаже тугу.

“Не дам те” је, као и сваки Веснин роман, не само страсна љубавна прича, веч и друштвена хроника, сведочанство о томе колико су се у последње две деценије променили начин живота, морални кодекс, и речник, прича о времену у којем живот може бити леп само ако прихватиш да не можеш да имаш све што имају и гори од тебе.