Дечја недеља

Прва недеља месеца октобра традиционално је била резервисана за обележавање Дечје недеље, која је и ове године у нашој установи обележена богатим програмима.

Почетак Дечје недеље традиционално је већ резервисан за Ђачки парламент, у коме су учествовали ученици осмих разреда основних школа и првих година средњих школа.

Наредни дани били су резервисани за дружење са најмлађима. Другог дана уприличена је Квизотека, за ученике трећих и четвртих разреда, у оквиру које су се ученици надметали у знању из различитих области, пре свега књижевности.

Среда је била резервисана за најмлађе, ученике првих и других разреда, за које је уприличена радионица „Од читања се расте“.

Програм који годинама уназад привлачи највећи број учесника, Рецитовање на страним језицима, и ове године је оправдао очекивања и привукао више од 60 учесника, који су показали своје знање из енглеског и немачког језика.

Дечја недеља завршена је програмом Караока, који, такође, годинама уназад привлачи велики број учесника.

Током целе недеље на дечјем одељењу Библиотеке, као и у огранцима, уприличене су радионице за наше најмлађе кориснике. Њима су овом приликом уприличене радионице „Народне умотворине“, „Читалачке навике младих“, „Од читања се расте“, „Стиховима до срца свих“, „Дечја права“.

Радионицу на тему медијске писмености одржали су професори Неготинске гимназије Слађан Михајловић и Катарина Петковић. Снежана Андрејевић, такође професор Неготинске гимназије, на одељењу за одрасле одржала је два предавања: „Геополитика“ и „Цивилизација“.

У оквиру Дечје недеље, кроз Библиотеку је прошло преко 600 деце, кроз радионице, предавања, као и поподневне програме. Одржано је 15 радионица, 3 предавања и 5 програма. Сви учесници Дечје недеље добили су бесплатну годишњу чланарину, а учесници програма награђени су поклонима.