Европска ноћ истраживача

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ и ове године је учествовала у обележавању манифестације Европска ноћ истраживача.

Слоган овогодишње манифестације, „Светлост науке”, прати главну тему манифестације – наука за јавност – и говори управо о нашој жељи да оснажимо свест јавности о значају и позитивној улози науке у друштву.

Посетиоци у Неготину учествовали су у квизу знања – једној глобалној авантури на којој су ученици 7. и 8. разреда чули како су говорили наши преци пре 500 векова, научили да напишу своје име на хијероглифима, сазнали колико могу да скоче увис на Плутону и још много других невероватно интересантних активности.

Наш гост био је господин Анте Чурлин, дипломирани инжењер електротехнике и професор информатике и рачунарства, који је представио јединствену софтверску апликацију ГЕА – глобална едукативна авантура.

ГЕА – Глобална Едукативна Авантура! Интерактивна, мултимедијална, анимирана, онлајн и офлајн, научна, истраживачка, симулациона, иновативна, такмичарска, забавна софтверска апликација! Обиђите цео свет у директном преносу за пет минута! Проверите колико можете да скочите увис на Сунцу и Плутону! Сазнајте зашто човек влада светом, а не неко друго биће! Откријте тајну дешифровања хијероглифа и испишите своје име на том древном писму! Слушајте како су говорили наши преци пре 50.000 година! Учествујте у оригиналним квизовима знања и добро се забавите! И још много тога!