Међународни дан дечје књиге

Међународни дан дечје књиге

Међународни дан дечје књиге, који се традиционално обележава 2. априла,  на дан рођења једног од највећих дечјих писаца, Ханса Кристијана Андерсена, обележен је у нашој установи низом програма.

Прославу дечје књиге отпочели смо гостовањем наше колегинице Елизабете Геогриев, која се осим научног рада бави и писањем драмских текстова и поезије за децу и одрасле.

Своја искуства у раду, са младим рецитаторима, избором песама за рецитовање, као и стихове својих песама, Елизабета је поделила са наставницима, учитељима и рецитаторима у предивном дружењу организованом у промотивној сали наше Библиотеке.Такође, Елизабета се дружила и са ученицима ОШ „Вера Радосављевић“, којима је, поред своје поезије, приказала и део луткарске представе чији је аутор.

Наши гости били су били су и предшколци ПУ „Пчелица“, са својим васпитачицама Сандром Алавук и Златом Станисављевић, који су учествовали у реализацији креативне радионице „Како настаје књига“. Разговарали смо о томе како настају књиге, како су некада изгледале, на чему су све писане. Научили су ко пише књиге, ко их илуструје, шта су библиотеке, а шта штампарије, а на крају радионице направили су своје граничнике.

У обележавању Међународног дана дечје књиге учествовали су и ученици ОШ „12. септембар“. Наши библиотекари су заједно са ученицима и њиховим наставницима одржали ликовну радионицу „Букмаркери“. Такође, деци су представљене нове и занимљиве књиге из фонда дечје библиотеке.