Историјат

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ је установа културе која наставља традицију библиотекарства Неготинског читалишта основаног 29. септембра 1846. године. Оснивач читалишта је био први Епископ Епархије тимочке Доситеј Новаковић, по коме данашња библиотека носи име.

По оснивању 1847. године у оквиру Читалишта основана је читаоница у Радујевцу, 1880. године у Штубику и 1893. године Раденичка читаоница у Неготину.

Указом краља Петра Карађорђевића од 14. јануара 1909. године основана је Јавна библиотека у Неготину. За првог библиотекара постављен је Јован Николић, професор гимназије. Почетком 20. века, због ратова, онемогућено је функционисање библиотеке. Она је поново почела са радом 1929. године, под називом Градска читаоница у Неготину. У Неготину је 1935. године постојала је Књижница Друштва пријатеља Француске.

После Другог светског рата обновљен је рад библиотеке и од 1957. године званичан назив ове културне институције је Градска народна библиотека која је добила статус матичности 1961. године. Од 31. октобра 2006. године у част иницијатора и оснивача читалишта, Епископа тимочког, Доситеја Новаковића, установа је променила име.

Данашња библиотека смештена је у две зграде, у улици ЈНА 2 и на Тргу Ђорђа Станојевића. У оквиру библиотеке раде четири огранка у: Кобишници, Јабуковцу, Прахову и Штубику.