Промоција књиге Миљана Ристића „Смртоносне и опасне књиге“

Промоција књиге Миљана Ристића "Смртоносне и опасне књиге"

У препуној промотивној сали Библиотеке вечерас је одржана промоција нове књиге завичајног аутора Миљана Ристића, „Смртоносне и опасне књиге“. На овај начин Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ обележила је Дан националне књиге који се обележава на данашњи дан.

Десету по реду публикацију, аутор је посветио књигама које су се својим постојањем и утицајем сврстале у опасне и смртоносне. Студијом је обухваћено више од 120 књига.  Публикација је објављена у издању Друштва за афирмацију културе Пресинг из Младеновца.

Књига је подељена у осам поглавља: Религијске књиге, Идеологије и доктрине, Опасне и штетне књиге, Забрањиване и цензурисане књиге, Цензура у Србији, Књиге кобне по своје ауторе, Спаљиване књиге и Фикционе књиге смрти.

Аутор наводи да су обухваћене књиге старе неколико хиљада година, али и књиге настале у модерном периоду. Истиче да се овом темом бавио и раније, кроз своје стваралаштво и да је грађа која је сакупњана дуго добила своју коначну форму објављивањем ове публикације.

На промоцији је, поред аутора, говорио и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине, уредник овог издања и дугогодишњи пријатељ и сарадник аутора.