Међународни дан спорта и здравља

Међународни дан спорта и здравља

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ низом активности обележила је Међународне дане спорта и здравља, који се обележавају 6. и 7. априла. Креативне радионице и предавања, који су уприличени овим поводом, послужили су да наше најмлађе чланове едукујемо о важности спорта и здравља за њихов развој, али и да наше старије чланове упутимо у ризике које по наше здравље доноси употреба модерних технологија које су у данашње време у свакодневној употреби.

Наши гости били су предшколци ПУ „Пчелица“, са којима је реализована креативна радионица „Пирамида исхране“. Разговарали смо о важности спорта и физичке активности за развој детета, али и о здравој и нездравој исхрани. Заједно смо прелистали сликовницу „Откуд мени ти мишићи“, и сазнали како да се хранимо да би нам се мишићи развијали. У креативном делу радионице деца су направила своју пирамиду исхране.

Мирослава Маринковић, професор психологије у пензији и породични терапеут, одржала је предавање посвећено, пре свега родитељима, о све чешћем проблему са којима се сусрећу данашње генерације, а то је зависност од екрана. Професорка је указала на различите аспекте овакве зависности и на физичке, психичке и социјалне последице које она може имати на појединце. 

Душан Мандић, ФИБА кошаркашки тренер и мастер професор визичког васпитања и спорта, Милена Траиловић, ученица Неготинске гимназије и успешна кошаркашица и Невена Милосављевић Ђорђевић, доктор специјалиста педијатрије, учествовали су у предавању организованом за ученике првог и другог разреда основних школа, на којима су указали на то колико су ове две теме битне у њиховом узрасту, али и за њихов даљи развој.