Вече посвећено Адаму Пуслојићу

Вече посвећено Адаму Пуслојићу

Вечерас је, у пуној промотивној сали Библиотеке, уприличен скуп посвећен недавно преминулом књижевнику, песнику и преводиоцу, Адаму Пуслојићу.

Овом приликом, о познанству са Адамом и његовом стваралаштву, говорили су Вишеслав Живановић, Власта Младеновић, Драгољуб Фируловић, Миодраг Златковић, Миљан Ристић и Саша Скалушевић.

Они су у својим излагањима детаљно говорили о свим аспектима стваралаштва Адама Пуслојића, од самих књижевних почетака, до последњих објављених радова.

Причама о Адаму од Неготина, како су га његови пријатељи назвали, придружили су се гости ове вечери, Адамови пријатељи, Чедомир Васић, Михајло Васиљевић и др Хаџи Аца Кожокић, Јованка Станојевић, Милорад Грбовић и Никола Плавшић.

У име Општине Неготин, окупљенима се обратио Дарко Чиришановић, секретар Скупштине општине Неготин.

Адам Пуслојић рођен је у Кобишници, 11. марта 1943. године.Један је од зачетника песничког правца или покрета под називом клокотризам.

Преводио је са румунског и руског језика, највише преводећи румунског песника Никиту Станескуа.

Био је почасни члан Румунске академије од 1995. године. Био је почасни грађанин Неготина. Био је члан Српског ПЕН-клуба, Удружења књижевних преводилаца Србије.

Августа 2021. у Националном музеју румунске књижевности додељена му је Награда Михај Еминеску” за поезију и превод.

Превођен је у Румунији, Италији, Македонији, Француској, Русији, Немачкој, Бугарској, Мађарској, Малезији, Белорусији, Молдавији.

Преминуо је 31. децембра 2022. године. Сахрањен је 9. јануара 2023. у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду